Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Serija koja zaluđuje hrvatsku djecu: Kuća boga Anubisa – Fun — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

26.04.2018.

PREDSTAVLJAMO

Serija koja zaluđuje hrvatsku djecu: Kuća boga Anubisa

Marja Čolak | Ponedjeljak, 29. listopada 2012.

Popularna Nickelodeonova sapunica nosi ime egipatskog boga mrtvih i vrvi simbolima Illuminata. Tu su i razna zastrašivanja plasirana kroz naizgled benigne scene, s ljepuškastom mladeži u glavnim ulogama. Od djece stvara prave male ovisnike.

Djeca su nekad u školama pričala o Smogovcima i Beverly Hillsu, a danas sve više bruje o novoj hit seriji - Kući boga Anubisa. Po nečijoj preporuci ili slučajno, na ovu su tinejdžersku TV dramu naletjeli na kabelskom kanalu Nickelodeon. Riječ je o jednom od najjačih stranih dječjih kanala, sinkroniziranih na hrvatski jezik. Kuću boga Anubisa emitiraju kao najbolji sadržaj, radnim danom u prime-timeu od 20 sati, a repriziraju u 16.30 i vikendom. Djeca koja su ju bar jednom pogledala, totalno su se navukla - prate kao hipnotizirani, i original i reprize. Ako im se išta drugo pokuša nametnuti u zadanom terminu, slijedi napadaj plača i ljutnje. Dokaz koliko snažan utjecaj ova serija ima na mlade.

Kuća boga Anubisa po prvi je put prikazana 1. siječnja 2011. u SAD-u, odakle se brzo proširila na druge zemlje, a na hrvatskim je ekranima nepunih godinu dana. Riječ je o projektu britansko-američko-belgijske koprodukcije, pod kreativnim vodstvom Hansa Bourlona i Gerta Verhulsta. Prva je to sapunica za djecu i tinejdžere prikazana i proizvedena na Nickelodeonu. No po mnogočemu drukčija od ostalih sadržaja za mlade.

Recept za uspjeh zgodni glumci i elementi misterije

U polusatnoj seriji glavni su akteri zgodne učenice i učenici, nastanjeni u Kući Anubis. Jedan od devet članova nestane na isti dan kada američka djevojka pristupi školi, a učenici sami kreću u rješavanje misterija.

Kuća Boga Anubisa

Kuća Anubis je zgrada u Engleskoj koja datira iz 1900-ih godina i pod strogim je nadzorom strašnog kućepazitelja Victora Rodenmaara Jr. (Francis Magee). Učenicima se pridružuje Nina Martin (Nathalia Ramos), no u isto vrijeme neobjašnjivo nestaje dotadašnja stanarka Joy Mercer (Klariza Clayton). Školsko osoblje briše sve njezine podatke iz arhive škole.

Ninu tada optužuju za nestanak. Prisiljena je spavati na tavanu, gdje otkrije snimljeni dnevnik mlade djevojke koju je maloprije upoznala kao staricu Saru Frobisher-Smythe (Rita Davies), a koja je davno živjela u toj kući. Nina otkriva da kuća ima tajanstvenu prošlost i dobiva tajne moći. Potom kreće u otkrivanje tajne kuće.

Serija prožeta simbolima okultizma i Illuminata

Posebnosti poruka unutar serije su simboli kojima su se poslužili redatelji Angelo Abela, Tim Hopewell i Tom Poole. Samo ime serije navodi razne teoretičare zavjera na zaključke o nametanju okultnih simbola i štovanja demona. Bog Anubis bio je u egipatskoj mitologiji vanbračni sin Ozirisa i Neftis, bog mrtvih s glavom šakala, a katkad je prikazivan i u psećem obliku.

Egipatski bog Anubis

U starom Egiptu bio je snažno povezan s grobljima jer je pas prijetio oskvrnuću ljudskih tijela. Tijekom balzamiranja, svećenik je stavljao masku Anubisove glave, a takva maska s posebnim moćima pojavljuje se i u novoj tinejdžerskoj seriji, čija se radnja odvija u svojevrsnoj kući Zla.

A pogledom na glavni vizual serije, u kojem je u početno slovo riječi Anubis integrirano oko, primjećuje se sličnost sa simbolom Illuminata, ''svevidećim okom'' poznatim i kao oko egipatskog boga Horusa, Lucifera ili Sotone. Ovaj simbol pojavljuje se mnogo puta u Kući boga Anubisa. Gorljiviji teoretičari zavjera reći će kako je riječ o subliminalnim porukama, koje bi našu mladež trebale pripremiti na ono što masoni planiraju stoljećima - dolazak novog svjetskog poretka.

Kuća Boga Anubisa

U svakom slučaju, na roditeljima je da razmisle znaju li što njihova djeca zapravo gledaju i hoće li im dopustiti da tako nastave. U odluci mogu pomoći video-analize serije i najavne špice. Pokušaji zastrašivanja i prikrivene manipulacije mladima vidljivi su na svakom koraku. Ne samo u Kući boga Anubisa, nego i u brojnim naizgled benignim reklamama i crtanim filmovima.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset