Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Jačanje uloge žena u gospodarstvu – Business – Science & Business — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

19.06.2018.

VIŠE, JAČE, BOLJE

Jačanje uloge žena u gospodarstvu

Četvrtak, 05. ožujka 2015.

U organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj i Hrvatske udruge poslodavaca održana je međunarodna konferencija: "Jačanje uloge žena u gospodarstvu" u punoj dvorani HUP-a s ciljem poticanja poduzetništva među ženama kao i unaprjeđenja korporativnog upravljana i poslovanja tvrtki.

Na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,24 poduzetničkih pothvata muškaraca. U EU taj je odnos 1,86 - i upravo je to jedan od razloga za organiziranje konferencije "Jačanje uloge žena u gospodarstvu". 

Prije početka radnog dijela konferencije, sudionicima su se obratili ministar poduzetništva i obrta i domaćini. Gordan Maras rekao je da je hrvatska Vlada prepoznala važnost jačanja uloge žena u gospodarstvu te sukladno tome i razvila Strategiju razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014-2020.

"Strategija kao gospodarski dokument doprinosi širem okviru smanjenja rodne neuravnoteženosti u područjima javnog života od ekonomskog, akademskog do političkog. Identificirane ekonomske prepreke koje želimo savladati uključuju otežan pristup financiranju kao i nedovoljnu poslovnu umreženost. Stoga, pozdravljam ovu inicijativu EBRD-a i HUP-a s ciljem kreiranja zajedničkih programa za poticanje poduzetništva", istaknuo je ministar Maras.

Da su muškarci u Hrvatskoj aktivniji rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. 

"HUP ima svoju ulogu u poticanju ženskog poduzetništva i njihove veće zastupljenosti na odgovornim pozicijama. Ženama poduzetnicama i menadžericama nudimo vrlo vrijednu mogućnost umrežavanja, savjetovanja, stručne podrške i razmjene iskustava. No, osim toga HUP se snažno zalaže i svim raspoloživim sredstvima bori za pozitivniju percepciju poduzetništva te za stvaranje boljih uvjeta poslovanja u Hrvatskoj. To je zajednički interes žena i muškaraca u poduzetništvu, ali, i svih građana", zaključio je Majetić.

Usprkos činjenici da na tržištu ima više visokoobrazovanih žena nego muškaraca, žene su i dalje poodzastupljene i u poduzetničkim aktivnostima, na rukovodećim pozicijama, u zaposlenosti općenito, a i niža su im primanja.

Razlozi uvijek isti: tradicionalni pogledi o ulozi žena u društvu, stereotipi o ženama u znanosti i tehnologiji,nedostatak podrške za žene s dva posla (obitelj i profesija), obrazovni izbori žena smanjuju im mogućnost za pokretanje vlastitog posla, političko - regulatorni okvir i njegova provedba u cilju jačanja rodne ravnopravnosti.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset