Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 FOTO Charles i Camilla u Hrvatskoj – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

18.06.2018.

POSJET

FOTO Charles i Camilla u Hrvatskoj

M.Š. / Soundset | Utorak, 15. ožujka 2016.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla su u Hrvatskoj. Sinoć je predsjednica organizirala svečanu večeru na kojoj je bilo 68 uzvanika.

No, zanimljivo je da na večeri nisu bili svi čelni ljudi iz hrvatskog društva, poput Bože Petrova i kardinala Bozanića.

Danas Charles i Camilla idu u Istočnu Slavoniju te Baranju.

Posjetit će Osijek, Koparčki rit te Đakavo.

Princu Charlesu je inače ovo peti posjet Hrvatskoj, a prvi je puta bio prije 40 godina kada je posjetio Dubrovnik, Split i Dubrovnik. 

Program za Charlesa i Camilllu u Osijeku

"Princ Charles i vojvotkinja Camilla svoj posjet Osijeku u utorak, 15. ožujka, počet će dolaskom na Trg Svetog Trojstva gdje će ih dočekati KUD Osijek 1862 i djevojački zbor Brevis.

Njih će ondje dočekati i predstavnici političke vlasti, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić koji će ih pozdraviti kratkim govorima. Potom će uvaženi gosti iz Velike Britanije obići štandove s ekološkim proizvodima. Upoznat će se i s radovima udruge Rubina, koja njeguje staru tradiciju osebujnog slavonskog zlatoveza.

Potom slijedi posjet Muzeju Slavonije (zgrada Glavne straže) gdje će princ od Walesa i vojvotkinja Camilla nazočiti susretu predstavnika vjerskih zajednica koje djeluju na području Grada Osijeka. Ondje će se govoriti o tome koliko su religije pridonijele pomirbi među narodima i državama u ovom dijelu Europe. U organizaciji tog međureligijskog skupa angažiran je i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka. Neslužbeno saznajemo kako su pozivnice upućene mons. dr. Đuri Hraniću, đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu, episkopu osječkopoljskom i baranjskom g. Lukijanu (Vladulovu), dr. Jasminu Miliću, biskupu Protestantske reformirane kršćanske crkve, te Mirzi ef. Deliću, imamu osječko-vinkovačkom. Moderator ovog događaja bit će teologinja i aktivistica Julijana Mladenovska Tešija.

Gosti iz Britanije susrest će se i s učenicima srednjih škola, sudionicima radionice “Mir je u našim rukama”, na kojem će se govoriti o konceptu mirotvorne škole. Taj program, koji će također biti ostvaren uz pomoć osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, vodit će Katarina Kruhonja, Sonja Kersten i Branka Turniški. Predviđeno je da princ i vojvotkinja razgovaraju sa sudionicima tog događaja, srednjoškolcima iz Osijeka i Daruvara.

Britanski prijestolonasljednik i njegova supruga upoznat će se i s tehnološim potencijalom Osijek Software Cityja i tvrtki informatičke tehnologije koje djeluju pod njegovim okriljem.

Nakon Tvrđe, njihove kraljevske visosti, kako ih naziva službeni protokol Ujedinjenog Kraljevstva, pohodit će i konkatedralu svetih Petra i Pavla, do koje će u maniru pravih Essekera - doći tramvajem. Iako se zna tko će biti vozač tramvaja koji će se moći pohvaliti da je u svom radnom vijeku vozio i kraljevsku obitelj, iz sigurnosnih razloga njegovo ime je tajna. Dva osječka tramvaja krenut će iz Tvrđe u 13.30 sati s uvaženim gostima i pratnjom, a zaustavit će se na Trgu Ivana Pavla II. ispred konkatedrale. Njih će ondje dočekati nadbiskup Đuro Hranić te mons. Adam Bernatović, mjesni župnik i dekan. Princ Charles i vojvotkinja Camilla ondje će se upoznati s poslijeratnom obnovom te razgledati vitraje koji su obnovljeni zahvaljujući i Međunarodnoj zakladi za hrvatske spomenike koju vodi lady Jadranka Njerš Beresdorf, Hrvatica koja već godinama živi u Londonu", piše Glas Slavonije.

Hoće li izbirljivom princu "šmekati" baranjski kulen? 

"Princ od Walesa, Charles, posjetit će i baranjsku pustaru Zlatnu gredu, točnije tamošnji Ekocentar. Kako saznajemo, tijekom jednosatnog boravka bit će mu prezentirani stari, autohtoni zanati, poput izrade ribarskih mreža i ostalih ribarskih alata, kovačke vještine i slično. U njima će, ako zaželi, moći i osobno sudjelovati, kao i u pripremi domaćih jela, koja će biti u “ingerenciji” beljskog restorana Kormoran. Kulinarski majstori pripremat će, između ostalog, šarana na rašljama, čobanac, riblji paprikaš... Za umjetničku instalaciju od slame bit će zadužen poznati land-art umjetnik Nikola Faller. Princ Charles upoznat će se i s radom Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Također, predstavnici Belja predstavit će mu i autohtoni baranjski kulen", piše Glas Slavonije.

Kao što znamo, princ Charles jako brine o svojoj prehrani pa navodno isključivo jede zdravu hranu. Pitanje je kako će doživjeti slavonske specijalitete. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset