Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Mirna noć u Zagrebu! Ima li policija osumnjičenog? – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

25.05.2018.

Zagrebačke eksplozije

Mirna noć u Zagrebu! Ima li policija osumnjičenog?

Ante Ljubičić / Anamarija Hrvoić / Marko Štefelić / Željka Šaponja | Petak, 11. siječnja 2013.

Nakon što su u tri dana dvije eksplozije uznemirile san Zagrepčana, noćas je sve proteklo mirno. No ostaje upitna najava načelnika krim policije Vitomira Bijelića da će tijekom subote vjerojatno imati osumnjičenu osobu za eksplozije na zapadu metropole. Krim vještačenja bi trebala dati odgovore na dva pitanja: 1. jesu li eksplozije povezane? 2. je li  ozlijeđeni 53- godišnji V.B. povezan s eksplozijama?

15:05  "Situacija je ozbiljna, ali nije alarmanta nema terorizma, na sreću za sada - sigurnost se u Zagrebu piše velikim slovima. Vjerujmo policiji. Tvrdim odgovorno ovo nije teroristički čin, ovo je potez nekog luđaka i patologa", izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obilazeći pothodnik i fontane kod NSB-a u Zagrebu, kada se osvrnuo na posljednji razvoj događaja po pitanju eksplozija po Zagrebu. 

14:00  "Godina je počela burno i žestoko, eksplozivne naprave pucaju po Zagrebu. Moramo znati da apsolutne sigurnosti nema, ali čvrsto sam uvjeren da će Zagreb ostati ono što je bio - siguran grad u kojem se živi kvalitetno." izjavio je to premijer Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a, komentirajući eksplozije po Zagrebu. 

19.35   - Ušli smo u završnu fazu dijela kriminalističkoga istraživanja i u sljedeća 24 sata očekujemo kriminalistički mozaik, koji bi nam dao osnovu da možda i osumnjičimo točno određenu osobu, izjavio je u Dnevniku HTV-a Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije. Nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti neslužbene informacije da bi osumnjičnikom mogao postati pacijent Vinogradske bolnice koji je u eksploziji ozlijeđen, te istaknuo kako se ne može isključiti da je u počinjenje tih kaznenih djela bilo uključeno i više osoba.

16:00 - Policija je demantirala da je slučaj riješen. Nemamo osobu u svojstvu osumnjičenika - rekla je glasnogovornica ravnateljstva policije Jelena Bikić na press konferenciji. Tako ozlijeđeni 53-godišnjak koji je bio na mjestu noćašnje eksplozije za sada, prema tvrdnja policije, nije osumnjičen kao bombaš „Izvlači se zaključak da slučaj nije riješen te su sve operativne snage na nogama“ – dodala je Jelena Bikić.

14:00  Za eksploziju na željezničkoj pruzi u Podsusedu kao i za eksploziju na autobusnoj stanici u Stenjevcu kriv je muškarac V. B. koji je i sam ozlijeđen u detonaciji eksplozivne naprave. On se nalazi u bolnici. Kako neslužbeno doznaje Večernji od izvora bliskog istrazi, upravo je ozlijeđeni muškarac izveo oba bombaška napada. Ne radi se o nikakvom terorističkom napadu, a koji su točno bili motivi za postavljanje eksplozivnih naprava još se ne zna. Policija u 16 sati održava izvanrednu press konferenciju.

13:15 Zagrebačka policija nije željela potvrditi niti demantirati da je privedeno 14 osoba, samo su poručili kako za sada ne mogu davati izjave, a one će biti na izvanrednoj press konferenciji u 16 h u sjedištu Kriminalističke policije, u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. 

12:37 Iz visokog policijskog izvorA HRT neslužbeno doznaje kako je na ispitivanje privedeno 14 osoba. Nitko od njih dosad nije osumnjičen, ali se policija nada da će među njima naći osumnjičene.

12:21 Policija je zatvorila garažu u centru Zagreba na Tuškancu zbog dojave o sumnjivom predmetu koji se tamo nalazi. Pirotehnički pregled je obavljen, policiji je pomagao i pas tragač. Nije pronađeno ništa sumnjivo, kažu u PU Zagrebačkoj. 

11:03 Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić dao je izjavu vezanu za noćašnju eksploziju na zapadu Zagreba koja se dogodila kod autobusne stanice na Aleji Bologne. Što se tiče muškarca koji je sinoć lakše ozlijeđen u toj eksploziji, Burušić nije otkrio kako je i je li povezan s događajem. - Za sada ne možemo govoriti u kojem svojstvu se on noćas našao na mjestu događaja, to ćemo vidjeti u daljnjem razgovoru", ističe Burušić. 

09:00 Stručnjak za sigurnost Mate Laušić za Soundset je ustvrdio kako, unatoč izjavi ministra Ostojića, ove eksplozije imaju teroristička obilježja. "Terorizam ne igra uvijek na masovnost, nego na dizanje panike i kaosa. No potrebe za panikom u Zagrebu nema", poručio je Laušić.

08:50 ZET javlja kako je uspostavljen promet Alejom Bolonje. 

08:40 Iz PUZ-a i dalje tvrde kako je odjeknula samo jedna eksplozija. U izjavi za HTV načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je kako su dobili više dojava o bijelom automobilu  koji je u to vrijeme bio na mjestu događaja te su provjerili vozača. 

08:10 Prekinut je promet na Aleji Bologne u Zagrebu na dionici ulica Velimira Škorpika-Vrapčanska aleja u oba smjera, javlja HAK.

08:00 Načelnik PU zagrebačke Goran Burušić u 11 sati na Aveniji Bologne dat će izjavu o noćašnjem događaju.

06:32 HŽ javlja da imaju problema s organizacijom prijevoza zbog nedostatnog broja autobusa na relaciji Zaprešić - Savski Marof odnosno Harmica. Putnici iz smjera Varaždina odnosno Zaboka dolaze dizelmotornim ili klasičnim vlakom do kolodvora Zaprešić odakle se autobusima prevoze do Zagreb Glavnog kolodvora. Mole se putnici iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz.

Putnici koji idu u smjeru Varaždina odnosno Zaboka prevoze se autobusima sa Zagreb Glavnog kolodvora do kolodvora Zaprešić te dalje dizemotornim ili klasičnim vlakom prema Zaboku, odnosno Varaždinu. Molimo putnike iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz.


06:00 Zbog očevida obustavljen željeznički promet od Zapadnog kolodvora do Zaprešića, javlja PUZ. Cestovni promet ide obilazno Alejom Bologne. Duge cijevi su na ulicama i tjekom noći su pretraživali sva vozila.


03:10 Iz gradskog ureda za upravljanje kriznim situacijama stiže potvrda o ozlijeđenoj osobi, koja je prevezena na hitnu pomoć i trenutno je van životne opasnosti. Sve su žurne službe na terenu a krenuo je uviđaj. Informacije o više detonacija koje su se pojavile u nekim medijima nisu službene, javlja Grad.


02:08 - Čitatelji i slušatelji traže da se očituje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a imaju i primjedbi na premijera. "A možda je nas superhik premijer istegnuo prepone pa ostao ležat u krevetu, pa da nas sutra počasti sa nekim super ultra pametnim komentarom kojeg neće razumjeti niti on...zbunit će i bombaša", pisalo se na Facebooku. 


01:57 - Navodno se prije nekoliko minuta čula još jedna eksplozija, ali nema službene potvrde.


01:30 - Večernji list prenosi izjavu jednog od susjeda koji kaže da je jednoj osobi od detonacije pao stup na glavu, te da je policija u jednom trenutku naredila svima da se maknu 400 metara od mjesta prve eksplozije.


01:00 - Na Facebooku Soundseta pojavila se i vijest da je bilo i ozlijeđenih. "Priča se da se netko raznio bombom tu negdje blizu Stenjevca. Bile su dvije detonacije, prva se čula do centra skroz. Na Bologni je promet preusmjeren, busevi voze okolnim putevima. Sve je puno policije,hitne...", tvrdi jedan od čitatelja.


00:30 - Nešto iza ponoći na zapadu Zagreba na Aleji Bologne kod Gospodske ulice odjeknula je snažna detonacija. Prema izjavama očevidaca tresli su se prozori. S Malešnice stižu dojave da su se od siline eksplozije tresla i krovišta. Drugi čitatelji pak dojavljuju da se detonacija osjetila i u centru Zagreba, ali i da je iza jedan ujutro odjeknula i još jedna dosta slabija eksplozija. 

U MUP-u je oformljena specijalna skupina koja istražuje eksploziju na pruzi koja se dogodila u srijedu, a ministar unutarnjih poslova i stručnjaci bili su složni da nema dokaza o organiziranom terorističkom djelu. 

Noćas oko 00:05 prema dojavi centra 112 na Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice došlo je do snažne ekspolozije na autobusnoj stanici. Uslijed eksplozije jedna je osoba ozlijeđena, prevezana na hitnu pomoć i trenutno je van životne opasnosti. Sve su žurne službe na terenu a krenuo je uviđaj. Informacije o više detonacija koje su se pojavile u nekim medijima nisu službene.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset