Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Predsjednica putuje u Australiju i Novi Zeland – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

17.03.2018.

Službeni posjet

Predsjednica putuje u Australiju i Novi Zeland

Ana Dukić | Četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putuje u službeni posjet Australiji i Novom Zelandu kako bi razgovarala sa čelnicima tih zemalja o razvoju političkih i gospodarskih odnosa te obišla hrvatske zajednice, prenosi HRT .

Predsjednica danas kreće na službeni put, a to će ujedno biti ponovni odlazak predsjednika hrvatske države Australiji i Novom Zelandu nakon 22 godine.

U Australiji, prema službenoj statistici, živi gotovo 180.000 Hrvata, a sama hrvatska zajednica procjenjuje da je taj broj mnogo veći i da dostiže 300.000. Na Novom Zelandu, prema procjenama, hrvatska zajednica ima oko 100.000 pripadnika.

Posjet Novom Zelandu počinje 19. kolovoza u Aucklandu, a u Zagreb se vraća 23. kolovoza.

Gospodarski odnosi su na niskim razinama. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom mizernih šest milijuna dolara. Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstva, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku, kažu na Pantovčaku.

Predsjednica će posjetiti Port Lincoln u Australiji gdje hrvatska zajednica uzgaja tune te najveći maslinik na Novom Zelandu u vlasništvu hrvatske obitelji Šimunović. Na Pantovčaku tako spominju i istaknute australske vinare hrvatskog podrijetla kao što je Grgicevich.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset