Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Valtura ili Lipovica kaznionice koje bi mogle ugostiti Čačića – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

19.06.2018.

30 do 60 dana do odlaska u zatvor

Valtura ili Lipovica kaznionice koje bi mogle ugostiti Čačića

Soundset | Petak, 10. svibnja 2013.

Par dana uoči rođendana Radimir Čačić je doznao kako će ipak ići na 22 mjeseca u zatvor, jer mu je Vrhovni sud odbio žalbu na presudu vezanu za prometnu nesreću u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Njegov odvjetnik Rajko Mlinarić u razgovoru za Soundset ističe kako još nisu dobili presudu, a mora ju još potvrditi i mađarski sud, te će tek onda Čačić biti pozvan na odsluženje kazne.

"Promatrajući u vremenu i prostoru mislim da se sve skupa i ne bi moglo realizirati prije nekakvih 30 do 60 dana, kada bi mogao na odsluženje kazne. To govorim na temelju iskustva i radnji koje treba napraviti prije nego bude pozvan na odsluženje kazne", istaknuo je Mlinarić.

Presuda je spremna za izvršenje, a kada ju potvrdi mađarsko pravosuđe, stječu se uvjeti za izvršenje kazne. Tada zagrebački županijski sud zove Čačića na izvršavanje kazne, te mu odredi trenutak kada se mora javiti u zatvor, točnije Centar za psihosocijalnu dijagnostiku u zatvoru.

Smisao te dijagnostike je da se individualizira način izdržavanja kazne, kako bi se primjereno kaznio s obzirom na ličnost i da se pripremi pojedinačni program izvršavanja kazne. Nakon te obrade, predlaže se Ministarstvu pravosuđa kaznionica u kojoj bi se kazna trebala izvršiti. Pravosuđe tada prihvaća odluku ili ne, te slijedi izvršavanje kazne.

Dosadašnja sudska i penološka praksa, te praksa centra za psiho socijalnu dijagnostiku prikazuju gdje bi Čačić mogao biti smješten:

"Osobe koje su osuđene zbog prometnih delikata izvršavaju kaznu na dva moguća mjesta. Bilo u kaznionici u Lipovici ili u Valturi."

Mlinarić je još jednom istaknuo kako je Hrvatska Čačiću strože presudila nego Mađarska, jer tek nakon 11 mjeseci može tražiti da ga se pusti na slobodu, a u Mađarskoj bi nakon 11 mjeseci bio pušten na slobodu.

Dodajmo kako još u teoriji postoji mogućnost da odvjetnici podnesu ustavnu tužbu jer smatraju da su Čačiću povrijeđena ustavna prava s obzirom da je kazna duža nego u Mađarskoj, a ujedno teoretski Čačić može tražiti odsluženje kazne u Mađarskoj. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset