Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Vujčić: uvođenje eura doprinijet će razvoju gospodarstva – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

18.06.2018.

Euro- kada i kako ?

Vujčić: uvođenje eura doprinijet će razvoju gospodarstva

Utorak, 06. ožujka 2018.

Uvođenje eura doprinijet će jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i potrebno ga je uvesti što prije. No prije toga trebaju se provesti strukturne reforme, zaključio je Boris Vujčić guverner HNB-a na predavanju "Euro- kako i kada?" na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Hrvatska se ulaskom u EU obvezala uvesti euro ali naravno s tom odlukom moguće je odugovlačiti. Za sad u strategiji uvođenja eura nema datum kada bi se on trebao uvesti jer je prethodno potrebno provesti reforme, pa bi tako točan datum mogli znati za 2 do 3 godine.

Guverner je na predavanju istaknuo kako je za hrvatsku kao malu i otvorenu ekonomiju korisnije i jeftinije uvesti euro nego za neke veće jer male zemlje imaju veći udio BDP-a u međunarodnoj ekonomiji. Također hrvatska ima visoku financijsku povezanost s eurozonom pri čemu je većina štednje u eurima. Tako je guverner kao jednu najvažnijih prednosti uvođenja eura naveo uklanjanje valutnog rizika što bi se odrazilo na pad kamatnih stopa.
Još neke prednosti su, poticaj međunarodne razmjene i ulaganja,pristup mehanizma financijske pomoći te pozitivan utjecaj na turizam, jer 70 % prihoda dolazi iz europodručja.

Tijekom svog izlaganja opisao je i sam postupak koji je pred Hrvatskoj, a sastoji se od ulaska u tečajni mehanizam (ERM II), ispunjavanja kriterija i povećanja produktivnosti rada. Također potrebno je efektivno porezno i administrativno rasterećenje, reforma pravosuđa i obrazovnog sustava, povećanje učinkovitosti javnog sektora, bolje upravljanje državnom imovinom, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava te povećanje korištenja fondova Europske unije.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset