Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Vuk Vuković: Vlada ne želi smanjiti korupciju! – Interview tjedna – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

25.06.2018.

Interview tjedna

Vuk Vuković: Vlada ne želi smanjiti korupciju!

Soundset | Subota, 09. veljače 2013.

Poslušaj

00:34min

U intervjuu tjedna Soundset je ugostio Vuka Vukovića, jednog od najuglednijih hrvatskih ekonomista, predavača sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa. 

Vuković će na Međunarodnoj konferenciji u New Orleansu gostovati kao predavač te će prezentirati svoj rad "Mali priručnik kako političari mogu dulje ostati na vlasti, a da pritom ne smanje svoju koruptivnu djelatnost". 

 - Ovaj rad sam radio proučavajući lokalne izbore u SAD-u. Radio sam istraživanje o korumpiranom gradonačelniku jednog grada u Kaliforniji, koji je uspio 17 godina biti na vlasti. Osim toga godišnja mu je plaća bila 800 tisuća dolara, što je duplo više od onoga što ima američki predsjednik Barack Obama. Moj rad govori o tome da je glavni i jedini cilj svih političara opstanak na vlasti. Oni vode računa o svoje interesu i interesu interesnih skupina, a onda tek o građanima - rekao je Vuković. 

Što je s Hrvatskom?

 - Konkretno, korupciju bi u Hrvatskoj gledao kao zapreku za investitore. Ona je bitan problem u Hrvatskoj, poglavito na lokalnoj razini gdje političari, iako nema znanstvenih istraživanja, jasno pokazuju da brinu za svoj i interes raznih interesnih skupina. Protiv toga se možemo boriti reformom pravnog sustava, reformom javnog sustava te reformom policije.

Što je s inicijativom ministra Ivana Vrdoljaka i njegovim Zakonom o investicijama. Političari sada imaju diskrecijsko pravo da ubrzaju stvari. Stvara li to novu korupciju?

 - Ovisi....U svakom slučaju je dobro da Vlada vuče poteze koji će olakšati put investitorima. No, političari "vole" pogodovati dok su na vlasti... 

Jesu li korumpiraniji lijevi ili desni političari?

 - Nema to nikakve veze. Razni radovi govore da politička orijentacija nema veze s razinom politike.

Kako ocjenjujete rad ministra financija Slavka Linića?

 - On radi dobar posao sa strane prikupljanja poreza. Ali po poreznom opterećenju smo među deset najgorih zemalja na svijetu. Destimulativno je to za sve strane investitore. Smanjenje potrošnje nije  način kako poboljšati situaciju. Istovremeno, odgađa se zadiranje u interesne skupine. Jedino što političari rade jest povećanje poreza građanima. Oni zadužuju buduće generacije, znaju da je to za njih najmanje bolno. 

Kada će u Hrvatskoj biti bolje?

 - Opet mora reći ovisi. Ovisi o tome koliko ćemo dugo izdržati s ovim neizdrživim sustavom. Imamo institucijalni deficit. To traje i više od 20 godina. Hrvatski problem je političko-ekonomski. Moramo ići na reformu pravnog sustava, birokracije, a što će rezultirati promjenom načina razmišljanja te kulture i mentaliteta. Nažalost, kod nas to nije počelo. Pitanje je koliko su političari spremni to odgađati. Čini se da političari razmišljaju mandatno i da ih nije previše briga. To je potpuna poanta teorije javnog izbora...Reforme će uvijek ovisiti o političkoj volji. Dakle, oni moraju odlučiti "ja ću biti manje korumpiran, a građani će imati više koristi. Naravno da se teško na to odlučuju - zaključuje Vuković. 

Ima li nam pomoći?

 - Treba se pokrenut, ja sam optimističan. Treba omogućiti našim izvoznicima takav regulatorni okvir da mogu raditi. Skandinavija nam može biti uzor kako organizirati društvo i ekonomiju. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset