Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Puštena u rad nova HEP-ova transformatorska stanica u Slavonskom Brodu – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

25.06.2018.

VRIJEDNA 9,5 MILIJUNA KUNA

Puštena u rad nova HEP-ova transformatorska stanica u Slavonskom Brodu

Četvrtak, 16. ožujka 2017.

Hrvatska elektroprivreda je pustila u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu 35/10(20) kV Brod 4 koja će značajno doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom zapadnog dijela Slavonskog Broda. 

Ukupna vrijednost ulaganja u Trafostanicu Brod 4 iznosi 9,5 milijuna kuna.

"Na ovome su radile hrvatske firme, glavna je bila Končar, a podizvoditelji s lokalnog područja, tvrtke Brodska Posavina i Cromax. HEP, operator distribucijskog sustava na području Elektre Slavonski Brod godišnje ulaže na području Brodsko-posavske županije više od 26 milijuna kuna i ovo je samo jedno od postrojenja koja smo izgradili", kaže direktorica Elektre Slavonski Brod Branka Balašević.

Do izgradnje Broda 4, sve trafostanice bile su smještene u središnjem i istočnom dijelu Slavonskog Broda, što je stvaralo poteškoće u opskrbi zapadnog dijela grada, koji je zbog izgradnje trgovačkog centra i povećanja broja stanovnika posljednjih godina bilježio značajno povećanje potrošnje električne energije.

"Ona će dati prije svega jednu sigurnost u snabdijevanju električne energije za ovo naselje gdje se sada nalazimo, ali i druga naselja na zapadnom dijelu Slavonskog Broda. Sada imamo jednu sigurnost u snabdijevanju eektričnom energijom. HEP  kreće sa skidanjem zračnih dalekovoda i stavlja ih u podzemlje što će biti vrlo bitno. Tako da i mi možemo planirati razvoj naše industrijske zone Zapad koja ima 100 hektara površine i mogućnost proširenja na još 100 hektara", rekao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Na otvorenju trafostanice bio je i državni tajnik ministarstva zaštite okoliša i energetike Željko Bigović koji je rekao kako mu je iznimno drago što se ulaže u ovakve projekte i na lokalnoj i na državnoj razini.

"Danas sam čuo podatak da je HEP ODS u prošloj godini uložio gotovo milijardu kuna u infrastrukturne i energetske objekte i sustave. Jedan od najvažnijih zadataka Vlade i ministarstva jest u narednim godinama ulagati u sigurnost i energetsku neovisnost RH u skladu s klimatsko-energetskim politikama EU. Želimo stvoriti uvjete za jednu politiku niskougljičnog društva. Tako ćemo ulagati i dalje u značajne infrastrukturne projekte i vjerujem da su naše tvrtke na čelu s Končarom i ostalim građevinskim i energetskim tvrtkama spremne za takve poslove", istaknuo je Bigović.

Ovim postrojenjem stvoreni su uvjeti za priključenje novih kupaca, poboljšani tehnički preduvjeti za povećanje fleksibilnosti upravljanja mrežom, a time i pouzdanost napajanja naselja smještenih zapadno od Slavonskog Broda.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset